Přístav Hamburk – Tuto exkurzi s nádechem logistiky jsem si nemohla nechat ujít!

„V Hamburku jsem sice už byla, ale tuto exkurzi s nádechem logistiky jsem si nemohla nechat ujít!“ – Tak popisuje svůj zážitek studentka FPH VŠE, která měla možnost zúčastnit se přes KML exkurze do Hamburku.

Od školy jsme odjížděli v neděli v 7:30, což bylo sice poměrně brzo, ale bylo to potřeba – chtěli jsme být v Hamburku co nejdříve! Když jsme se blížili k hranicím s Německem, zaskočila nás menší sněhová vánice, která se poté proměnila v déšť, který nás provázel ještě asi půlku cesty. Vyhlídky, že strávíme v takovém počasí dva dny v přístavu nebyly moc příznivé. Nakonec ale díky puštěným filmům a pár prospaným hodinám cesta rychle uběhla. Konečně se objevily první známky přístavu, začaly se objevovat červené vlajky s hamburským znakem a z řady budov vykukovat známé pamětihodnosti.

Po ubytování v hostelu, který se k mému překvapení tyčil přímo nad moly Landesbrücken, jsme se s kamarádkou rozhodly projít směrem do centra. Naštěstí déšť ustal a vykouklo sluníčko. Vydaly jsme se po pobřeží směrem k Elbphilharmonie a Hafencity. Protože byla neděle večer, mohly jsme si v klidu vychutnat vyhlídku z filharmonie bez davu turistů kolem. Poté jsme zamířily do architektonicky překrásné skladové čtvrti a přes centrum města zamířily zpět směrem k hostelu. Večer jsme zakončily na pouti Hamburger Dom, která se zde každoročně pořádá a je obdobou naší Matějské pouti. Ačkoli jsme byly vybaveny zimními kabáty a čepicemi, zima byla neúprosná a když se naše prsty začaly měnit v kusy ledu, strávily jsme poslední chvilku na pouti nad svařeným vínem.

Následující den jsme posnídali s hezkým výhledem na přístav, sbalili jsme se a vyrazili na vyhlídkovou plavbu. Plavba byla výborná, velmi dlouhá, ukázala nám úplně celý přístav a byla doprovázena výkladem v němčině, který byl přeložen i do češtiny. Měli jsme tak možnost se dozvědět mnoho o přístavu a jeho historii a vidět nakládání velkých kontejnerových lodí přímo v akci. Po skončení plavby jsme zamířili do terminálu CTA. Tam jsme kvůli nedorozumění museli celkem dlouho čekat, než se nás někdo z terminálu ujal, ale to čekání za to stálo. Přišel sympatický pán, který nám nejdříve ukázal model terminálu a vysvětlil nám, jak co funguje a ochotně odpovídal na naše dotazy. Poté jsme opět naskákali do autobusu a viděli jsme dění v terminálu naživo. Mě nejvíce zaujaly AGV, tedy automaticky naváděné vozíky přemisťující kontejnery a obecně míra automatizace v terminálu. Exkurze ale byla u konce a my jsme se museli s Hamburkem rozloučit. A po ani ne osmi hodinách jsme byli zpátky v Praze.

Tímto bych chtěla ještě jednou moc poděkovat KML za organizaci této skvělé exkurze do Hamburku, jednoho z nejkrásnějších měst v Evropě!

A my zase děkujeme Markétě za reportáž 🙂

Markéta Bednaříková, 2017-05-01

Posted in Nezařazené