Reportáž z exkurze do Gebrüder Weiss LS 2016/2017

Rakouská rychle se rozvíjející firma Gebrüder Weiss nám opět umožnila nahlédnout nejen do chodu jejich cross dockového skladu, ale zároveň i do skladu s nebezpečnými látkami.   

Naše první exkurze v tomto semestru proběhla v úterý 7. března, a to v rakouské firmě Gebrüder Weiss (GW). Zúčastnili se jak studenti naší vedlejší specializace „Logistika – mezinárodní přeprava a zasílatelství“, tak členové „Klubu mladých logistiků“. Exkurze probíhala v areálu GW, který je umístěn v Jenči u Prahy.

Prohlídka byla rozdělena do dvou částí. Nejdříve jsme si poslechli přednášku pana Karla Šindeláře, ve které se nejprve krátce zaměřil na historii této rodinné firmy, která sahá až do 15. století a poukázal na její neustálý rozvoj. Bylo vidět, že GW se snaží expandovat nejen ve střední a východní Evropě, ale zároveň vzniká i propojení se státy v Asii. Důkazem jejich investicí je i budova, která vyrostla v Jenči u Prahy. Na rozdíl od ostatních spedičních firem preferují osobní vlastnictví před pronájmem budov a pozemků. Dále se nám snažil přiblížit chod celé firmy spolu s mnoha zajímavými fakty. Určitě za zmínku stojí, že firma využívá konceptu tzv. bezešvé organizace. To znamená, že se snaží mít všechny budovy stejné, například stejné elektronické zařízení, značení, softwarové vybavení a zároveň všem poskytuje stejný vzdělávací koncept. Je jasný záměr. Firma je tak neustále připravena na možnost přesunu zaměstnanců mezi jednotlivými pobočkami v případě urgentních stavů jako je například nedostatek zaměstnanců.

V rámci druhé části prohlídky jsme se nejdříve podívali do cross dockového skladu s panem Petrem Blechou, který se podílel na výstavbě celého areálu, a tak mohl odpovědět na jakoukoliv naši zvídavou otázku. Zajímavostí v tomto skladu byla skutečnost, že v rámci každodenního úklidu na konci dne je uklizeno až 380kg odpadu (např. úlomky palet, obaly atd.). Poté jsme se přesunuli do skladu s nebezpečnými látkami (tzv. ADR). GW je jedna z mála firem, která se této problematice věnuje. Ve skladu se nacházejí čtyři komory, ve kterých se odděleně skladují různé chemikálie, například v barelech nebo IBC kontejnerech. Do budoucna je plánováno další rozšíření skladů.

Poslední částí celé exkurze pak byla možnost prohlédnout si tahač se skříňovým návěsem. Kuriozitou bylo, že daný vůz řídila žena a svůj modrý tahač měla trefně pojmenovaný „Šmoulinka“. Řidička byla velice obětavá a popsala nám jednotlivé části vozu. Konečně jsme měli možnost na vlastní oči vidět točnici, královský čep, koš na palety, rozpoznat hnací a vlečné nápravy a další. Dokonce nás nechala nakouknout i do prostoru návěsu. Bohužel po krátké době nás vyhnal déšť, který ukončil celou naši exkurzi.

Petra Viktorinová, 2017-03-27

Posted in Nezařazené