SpeedCHAIN 2016 hleděl do budoucnosti logistického oboru

V Praze se uskutečnila tradiční mezinárodní logistická konference SpeedCHAIN. Již jedenáctý ročník této největší středoevropské logistické události představil špičkové logistické odborníky, představitele významných firem i odborných institucí. Jejich vystoupení přinesla řadu unikátních informací o aktuálním vývoji v oboru i nové podněty pro řešení logistických úkolů blízké budoucnosti.

„Cílem konference SpeedCHAIN je podílet se na utváření a rozvoji moderní české logistiky, její efektivní integraci do regionální logistiky středoevropského regionu ve vazbě na společný evropský trh. SpeedCHAIN poskytuje prostor pro širokou odbornou diskuzi zejména logistických odborníků z oblasti průmyslové výroby, mezinárodního obchodu a smluvní logistiky,“ uvedl jednatel pořadatelské společnosti RELIANT s.r.o. Ing. Miroslav Rumler.

Mezi žhavá témata konference patřily i otázky bezpečnosti zásobovacích řetězců v dnešním bouřlivém světě. Více než 500 logistických osobností napjatě naslouchalo slovům bezpečnostního experta generála v.v. Andora Šándora, který v první panelové diskusi zdůraznil, že ačkoli Česká republika zatím nestojí na žebříčku možného ohrožení příliš vysoko, přesto nemůžeme být v klidu. Naopak, pocit relativního bezpečí nás vede k tomu, že neinvestujeme do bezpečnosti tolik, jako země terorismem přímo ohrožené.

Druhá panelová diskuze proběhla na téma „Fashion logistika: Ready-to-Wear“. Diskutující poukázali na specifika, která s sebou fashion logistika přináší a zdůraznili nutnost zvládnout spojení různých distribučních aktivit pod jednou střechou a využívat moderní technologie, které distribuční centra pro fashion logistiku požadují.

Významné místo v konferenčním programu zaujalo i téma Automobily na prahu technické revoluce, ve kterém zasvěceně hovořil o autonomním řízení vozidel generální ředitel Porsche Česká republika Vratislav Strašil a také přednáška ředitele logistiky ŠKODA Auto pana Jiřího Cee týkající se nové éry logistiky.

Řada dalších přednášek a vystoupení rovněž souvisela se současným rozvojem technologií, které výraznou měrou proměňují logistiku i dopravu doslova před našima očima. O revoluci řízení a evidenci zásob hovořil Patrick Bellart ze společnosti FM Logistic, „tajné“ trendy vývoje představil účastníkům Markus Kückelhaus z DHL Customer Solutions & Innovations a Jaco Voorspuij z GS1 Global Office poutavě vysvětlil, co vše umožňuje cloudové řešení pro spolupráci Mix Move Match.

Nabitý program konference SpeedCHAIN doplňovala sekce věnovaná obalům s názvem PackSummit, která sdílela novinky, znalosti a informace z široké oblasti obalářských technologií. V rámci konference bylo také předáno prestižní ocenění Obal roku udělované obalovým institutem SYBA.

Řada přednášek, prezentací a vystoupení vyvrcholila Logistickým Hydeparkem – blokem rozhovorů, ve kterém vedle mnoha předních logistických osobností vystoupil i pilot světové série Red Bull Air Race, mistr Evropy a vicemistr světa v letecké akrobacii kategorie unlimited – freestyle Martin Šonka.

Slavnostní večer patřil tradičně společenskému setkání V.I.P. Logistic Rendezvous. Vrcholem bohatého programu bylo vyhlášení prestižní ceny Gryf 2016 Supply Chain Award pro logistickou osobnost roku – letos se jí stal generální ředitel společnosti DACHSER Czech Republic Petr Kozel. V rámci slavnostního večera bylo rovněž Českou logistickou asociací uděleno ocenění Logistický projekt roku 2016, který získala společnost MD logistika a.s. a byly předány certifikáty ECBL úspěšným logistickým manažerům.

Druhý konferenční den měli účastníci možnost vyrazit do terénu a při exkurzi do centrálního skladu společnosti Penny Market v Dobřanech u Plzně viděli na vlastní oči řadu inovativních řešení, o kterých se na konferenci hovořilo.

Letošní SpeedCHAIN přinesl pohled na současnou logistiku jako na obor, který stojí na prahu velkých změn přicházejících společně s nastupujícím Průmyslem 4.0, s oblastí internetu věcí a umělé inteligence. Změny, které logistickému a dopravnímu oboru nastanou, budou zásadní, a na konferenci SpeedCHAIN bylo možné již poznávat dnes blízkou budoucnost, která se díky rychlosti technologického rozvoje stane brzy samozřejmostí. SpeedCHAIN 2016 do této budoucnosti pootevřel okno.

 

2016 V.I.P. Logistic Rendezvous Gondikova&Rumler Hydepark Dolansky&Sonka Oceneni Gryf 2016 SpeedCHAIN 2016 hlavni sal SpeedCHAIN 2016 panelova diskuze Fashion logistika SpeedCHAIN 2016 panelova diskuze Terorismus The Apples

Posted in Nezařazené